ma25092017

Back Voorpagina Nieuws Nieuws tussen Amstel en IJ Algemeen nieuws

Na Noord/Zuidlijn ook een Oost/Westlijn?

Metro

De Noord/Zuidlijn is nog in de maak en wordt volgend jaar in gebruik genomen, maar nu al heeft het gemeentelijk vervoerbedrijf laten weten dat er ook Oost/Westlijn moet komen. Dat is volgens directeur Alexandra van Huffelen nodig om met de stad mee te groeien. Grote investeringen in infrastructuur zijn noodzakelijk.

Met de gemeente heeft het GVB een studie gedaan naar de aanleg van een nieuw metronetwerk. Daar moet de gemeenteraad snel na de gemeenteraadsverkiezingen een besluit over nemen. Amsterdam zou moeten kiezen voor de aanleg van metrolijn van IJburg in het oosten via Osdorp en de Riekerpolde naar Schiphol in het westen. Naast de Oost-Westlijn (lengte 18,8 kilometer, kosten tussen 7 en 7,7 miljard euro) adviseert het GVB om de ‘kleine ring’ te sluiten met een metrolijn van Centraal Station via het Westerpark naar de Isolatorweg ten noorden van station Sloterdijk en Havenstad. Ook het doortrekken van de Noord/Zuidlijn naar Schiphol is nodig volgens het GVB.

Amsterdam wordt onbereikbaar
Van Huffelen waarschuwde eerder dit jaar dat zonder extra investeringen in infrastructuur en materieel de metropoolregio Amsterdam op den duur onbereikbaar wordt. ‘Een ongeluk op de A10 zorgt steeds vaker voor verkeersinfarcten tot aan het Leidseplein. Dat lossen we alleen op met meer OV in de stad. En met minder auto’s.’ GVB dringt er bij de gemeente en de vervoerregio op aan om tijdig voldoende tram- en metromaterieel aan te schaffen om tegemoet te komen aan de groei van de stad en het aantal reizigers. Samen met de gemeente is een studie gedaan naar de aanleg van een nieuw metronetwerk in de hoofdstad. Ook hier moet de gemeenteraad snel een besluit over nemen, benadrukt Van Huffelen.

Petitie gestart
Inmiddels is er ook al petitie-actie gestart. 'De Noord/Zuidlijn in Amsterdam is bijna af. Wacht niet langer met de volgende belangrijke metrolijn en kies nu voor een Oost/Westlijn', zegt de initiatiefnemers Reinder Rustema: 'Het openbaar vervoer is onvoldoende met de reizigersgroei meegegroeid. In de petitie roepen zij de gemeenteraad op geen tijd te verspillen en vaart te maken met de voorbereidingen voor een besluit over een nieuwe Oost/Westlijn zodat die snel gerealiseerd kan worden. Zij wijzen naar het GVB dat in februari 2015 al aankondigde een Oost/Westlijn van IJburg naar Schiphol via Osdorp te wensen.

 


Verberg commentaar formulier Verberg commentaar formulier
  • Vet
  • Cursief
  • Onderstrepen
  • Doorhalen
  • Quote
 
  • 4000 Resterende tekens
   
 
Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |