ma25092017

Back Voorpagina Cultuur Magazine over kunst, cultuur en uitgaan

Voor Plato's grot: wie lopen daar?
Gerrit Hoogstraaten ontmoet...Gerrit Hoogstraaten

Schrijver Gerrit Hoogstraaten ontmoet kunstenaars uit Oost. Hij gaat met ze in gesprek over hun werk en drijfveren.

Schrijven in glas: Sind Sie musikalisch?

Katrin Maurer

Het is nog lastig het atelier te vinden waar ik met haar heb afgesproken. Op het terrein waar de grijze loodsen staan lijkt niemand aanwezig, het is typisch zo'n plek waar alleen de wind waait. Ik scharrel met mijn fiets aan de hand wat verloren tussen de golfplaten wanden waarin geen deur te ontdekken valt: waar is nummer vier? Even bellen maar. Met haar telefoon zwaaiend komt ze naar buiten, ergens achter mij, ik ben te ver doorgelopen. De hele omgeving lijkt op te lichten door haar stralende aanwezigheid. Ze is een van die mensen waar je meteen vrolijk van wordt. Katrin Maurer, glaskunstenares.

Lees meer...

Kunstenaar Kees de Vries: 'Je geeft het voeding en het groeit.'

Kees de Vries

Kees de Vries zou een uitstekend docent zijn. Hij heeft een manier van praten die zonder dwingend te zijn uitnodigt tot aandachtig luisteren. Dat geldt ook voor het werk dat hij maakt. Bij onze eerste ontmoeting in zijn atelier aan de Oostenburgergracht spreken we vooral over de ambachtelijke aspecten daarvan. Ik word ingewijd in de geheimen van het binden van pigmenten en het fixeren van zout.

Lees meer...

Rituelen als bladwijzers in ons collectief geheugen

Ida van der LeeIda van der Lee heeft haar atelier in een leegstaand voormalig schoolgebouw aan de Wenckebachweg, in de bocht even voorbij de torens van de Bijlmer Bajes. Ze huurt er een grote ruimte op de begane grond, waarschijnlijk was dit de schoolbibliotheek. Het is er vrij koud, om de kosten te drukken zijn alleen de bovenverdiepingen centraal verwarmd, het was niet de bedoeling van Leegstandbeheer dat kunstenaars hun atelier op de begane grond zouden vestigen. Maar voor Ida is het toch de ideale ruimte, hier kan ze alle spullen kwijt die bij haar projecten horen.

Lees meer...

Een dochter van Vulcanus

Judith HeinsohnZe neemt me direct enthousiast mee in haar wereld, alsof het heel vanzelfsprekend is dat we daar nu samen rondlopen, ook al hebben we elkaar nooit eerder gezien. In de lange gang op weg naar haar atelier ligt een van haar beelden, naakt en weerloos en aan de kant geschoven op een oud matras, een beetje verweesd hier. Het is te groot voor haar atelier, dat al zo vol staat met alle andere beelden. Je bent hier nooit alleen, zei laatst nog een galeriehouder tegen haar.

Lees meer...

Plato's grot  Stel je de situatie voor van iemand die gevangen zit in een grot, met zijn rug gekeerd naar het vuur. Hij is zich van het bestaan van de gang achter hem niet bewust, want hij zit zodanig vastgeketend dat hij alleen maar voor zich uit kan kijken. Het enige wat hij ziet, zijn de schaduwen op de rotswand van voorwerpen die achter zijn rug door mensen worden gedragen. De gevangene houdt uiteraard de schaduwen voor de werkelijkheid. Pas wanneer hij zich op een of andere wijze van zijn ketenen kan bevrijden en zich naar boven, naar de uitgang en het vuur begeven, neemt hij de echte voorwerpen waar. Hij is echter niet gewend aan het licht en zal pas na lange tijd daartoe in staat zijn. Maar als hij terugkeert naar de grot, zullen zijn medegevangenen niet weten waar hij het over heeft. Zij zullen hem zelfs als een gevaar zien en hem mogelijk doden.

Onafhankelijke website met nieuws en informatie voor en door mensen die wonen, werken en studeren tussen Amstel en IJ

Bijdragen en contact 
redactie@oost-online.nl | Copyright 2015 oost-online | All rights reserved | Disclaimer |